Co jemy?

Nasza kuchnia nie ma najlepszej opinii. Niektórzy twierdzą, że jest tłusta i kaloryczna, lub wręcz… niesmaczna. Ale już sama fraza “kuchnia polska” stwarza problem, no bo polska, czyli jaka? Czy kuchnia polska to klasyczny schabowszczak…Nasza kuchnia nie ma najlepszej opinii. Niektórzy twierdzą, że jest tłusta i kaloryczna, lub wręcz… niesmaczna. Ale już sama fraza “kuchnia polska” stwarza problem, no bo polska, czyli jaka? Czy kuchnia polska to klasyczny schabowszczak z ziemniakami, podlanymi tłuszczem, z mini porcją surówki? Czy też królowa polskich zup – pomidorowa na bulionie z kostki, z koncentratem i śmietaną? Do tego vegeta, kucharek, lub maggi – mnóstwo soli, glutaminianu sodu, i Bóg wie czego jeszcze. Niestety w wielu naszych kuchniach tak się gotuje. Ale NIE MOŻNA utożsamiać tego z kuchnią polską.

Polskie tradycyjne dania są bogactwem narodowym, częścią naszej tożsamości i kultury, naszym znakiem charakterystycznym. Mamy bryndzę, oscypek, czy kabanosy. Mamy znane i lubiane pierogi, pyszny barszcz czerwony, czy też bigos.

Absolutnie nie należy się tego wstydzić! Oprócz “klasyków” jest też sporo nieodkrytych jeszcze kart naszej kulinarnej historii. Dorze byłoby trochę odczarować naszą kuchnię. hummus pasta
Oprócz tego mogę jeszcze odesłać do: hummus z ciecierzycy – moim zdaniem są to całkiem pomocne materiały.
Podobny temat również hummus pasta
Na ten temat napisali także na hummus z ciecierzycy
Podobny temat również ciecierzyca przepis

Standard

Leave a comment